Ai încercat NeoBT?

Noul online banking Banca Transilvania, care va înlocui foarte curând actuala platformă.

Din NeoBT, ai acces online la conturile tale și poți face toate operațiunile pe care le faci acum din BT24. În plus, beneficiezi de funcționalități suplimentare.

Ghidul de acesare credit imobiliar-ipotecar

Ghidul complet pentru accesarea unui credit imobiliar – ipotecar la BT

Un împrumut este o decizie importantă, iar atunci când vine vorba despre așa ceva, vine la pachet cu o serie de întrebări și termeni rigizi care, uneori, îți ridică și mai multe întrebări.

Așa că, hai să vedem de ce trebuie să ții cont atunci când vrei să iei un credit, structurat și cât mai ușor de înțeles, așa cum îi stă bine unei bănci când vorbește despre credite:


1

Pornește responsabil

Evaluează-ți veniturile și cheltuielile

Un credit responsabil începe cu o evaluare atentă.
Oricât de mult ți-ai dori un credit pentru casă, trebuie să fii sincer cu nivelul veniturilor tale și mai ales cu cel al cheltuielilor. Doar așa vei reuși să nu resimți creditul ca pe o povară greu de dus.

Noi suntem alături de tine, te putem ajuta cu idei despre cum poți reduce cheltuielile și despre cum poți face economii din timp pentru evenimente neprevăzute.

2

Calculează ratele

Online

Un credit nu vine niciodată singur, ci însoțit de rata lui lunară. Ca să îți faci o idee despre valoarea acesteia, ai la dispoziție un calculator online.

Rata lunară

Rata lunară e bine să o cunoști cât mai repede și înainte să pornești în căutarea noii tale case. Folosește de oriunde ești calculatorul de rate și fă-ți o idee despre valoare ei.

Calculează rata acum

Este bine să știi că îți putem oferi până la maxim 85% din valoarea investiției, în funcție de destinația achiziției, de valuta creditului și de valuta în care primești veniturile. De asemenea, valoarea creditului este influențată de veniturile și de cheltuielile tale lunare (aici ne referim la rate existente, la pensii alimentare și altele de acest fel).

Te întrebi care sunt veniturile acceptate pentru a lua un credit? Ți-am pregătit pe Întreb BT lista cu venituri.

3

Pornește în căutarea ei

Prieteni. Online. Agenție imobiliară.

Și tine minte, ai cel puțin 3 opțiuni pe care e bine să le iei în calcul ca să ajungi cât mai repede la casa ta.

 CITEȘTE MAI MULTE  
4

Afli câți bani poți să iei

Și mergi mai departe

În călătoria ta către acasă. Te așteptăm cu drag să faci un popas la bancă. Vom povesti despre nevoile tale și vom stabili împreună cum te putem susține.

Concret, afli suma de bani pe care ți-o oferim și toate detaliile de creditare: dobândă, perioadă, DAE (Dobânda Anuală Efectivă), dar și orice alte informații utile despre credit.

În acest moment e nevoie doar să ne spui care sunt veniturile și obligațiile tale de plată si ale celor care vor participa la credit alături de tine. Noi îți spunem pe loc suma pe care o poți lua și ai apoi la dispoziție 45 de zile să-ți cauți liniștit locuința dorită. În cazul în care te întrebi de ce doar 45 de zile – acesta este termenul de valabilitate al prescoringului.

La fel de important e să știi că poți opta să vii cu salariul la BT pentru a beneficia de o dobândă și mai bună.

5

O primă întâlnire

Așa cum trebuie

Ca să nu uiți ceva la fața locului, e bine să ai la tine o listă cu cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când mergi să vezi … poate chiar viitoarea ta locuință.

Acesta e momentul în care călătoria ta ar putea deveni cu adevărat intensă. Dacă nu ai găsit deja casa potrivită, pașii te vor purta de la o casă la alta, de la o posibiltate la alta, de la o idee la alta. Dar asta nu e o problemă.

Tot ce-ți putem spune noi este să nu te grăbești. Atunci când vei găsi casa potrivită, vei simți asta.

Și nu în ultimul rând, fii organizat – fă o listă cu cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont pentru alegerea viitoarei locuințe. Îți va fi mult mai ușor așa. Uite, îți dăm noi câteva exemple:

 • Zonă
 • Locuri de parcare
 • Stare apartament
 • Centrală proprie
 • An construcție
 • Restanțe la plăți
 • Stadiu finisaj
 • Suprafață
 • Număr camere
 • Orientare
 • Etaj
 • Lift
 • Mijloace de transport în apropiere
 • Preț
 • Compartimentare
 • Clasa energetică
6

Ești la câteva acte distanță

De acasă

Extras CF, releveu sau ante-contrac sunt acele acte de care ai auzit prea puțin sau deloc? Însă cu puțin ajutor și multă atenție, suntem siguri că te vei descurca.


 CITEȘTE MAI MULTE  
7

Creditul tău este analizat

...și aprobat.

Acum, tot ce mai ai de făcut e să aștepți. În acest timp solicitarea ta este analizată și în maxim 2 saptămâni vei primi răspuns.

Știm, e ca și cum ai aștepta un tren sau un autobuz pentru a putea călători mai departe.

Dacă ești curios, iată ce se întâmplă în această fază de analiză:

 • analizăm principalii indicatori financiari – gradul maxim de îndatorare, nivelul avansului necesar. În situația în care este nevoie de clarificări legate de veniturile tale, s-ar putea să îți solicităm punctual câteva date (de exemplu, diferențe de venit față de anul precedent).
 • obținem raportul de evaluare al avizului juridic – juriștii noștri analizează documentele imobilului și primesc avizul juridic asupra proprietății. Ulterior obținerii avizului juridic, se face evalurea imobilului. Acest proces durează câteva zile
 • aprobare finala – mai verificăm o dată rezultatele etapelor anterioare pentru a ne asigura că totul este în ordine și aprobăm efectiv creditul.
8

Gata! E timpul să-ți iei rolul în serios

În noua ta locuință

Da, e ziua semnării contractelor și ziua în care poți să spui că ai ajuns în sfărșit acasă.

Mai întâi de toate, te așteptam la noi pentru a semna contractul de credit, apoi mergi la notariat pentru a semna contractele de vânzare-cumpărare și de ipotecă.

Notarul se va ocupa de întocmirea contractului de vânzare-cumpărare și a contractului de ipotecă, solicitând totodată un CF nou de autentificare.

Este important să știi că, pentru finalizarea cu succes a tranzacției, mai ai nevoie de:

 • adeverință din partea asociației de proprietari din care să rezulte plata la zi a întreținerii (în caz că sunt probleme aici, administratorul blocului te poate ajuta);
 • adeverință din partea furnizorilor de utilități (gaze, electricitate etc.) din care să rezulte că nu sunt întârzieri la achitarea facturilor;
 • certificat de atestare fiscală emis de Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei din localitatea ta. Acesta atestă plata la zi a impozitelor și a taxelor locale sau a altor debite restante. Îți recomandăm să soliciți certificatul cu cel puțin 3 zile în avans.

Semnarea contractului de vânzare-cumpărare se face în prezența părților implicate (tu și vânzătorul), iar contractul de ipotecă se semnează între tine și bancă.

Ești pregătit să faci din casa ta cel mai frumos loc de pe Pământ?

9

Cu o asigurare

Suntem datori fiecare :)

Mai ales că ea vine în folosul tău - te ajută să treci ușor peste orice eveniment neplăcut care poate să apară cu locuința ta.

Mai sunt doar câteva detalii pe care trebuie să le știi – pentru a primi creditul, imobilul trebuie să fie asigurat (atât PAD – asigurarea obligatorie în valoare de 10 euro, cât și asigurarea facultativă).

Poți alege orice societate de asigurări care respectă condițiile impuse de bancă, iar pentru asigurarea facultativă îți recomandăm din toată inima partenerul nostru, Groupama Asigurări.

Pentru a fi cât mai simplu pentru tine, poți face ambele asigurări la noi. Poți plăti cash sau poți opta ca banii să se rețină automat din contul tău de plată a ratei.

E bine să știi că:

 • polița PAD acoperă riscurile provocate de fenomene naturale, cum ar fi cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.
 • în cazul poliței facultative, acoperim daunele materiale apărute din cauza unor evenimente care generează daune locuinței tale, cum ar fi: incendiu, trăsnet, explozie, daunele cauzate de căderea unor corpuri din exteriorul clădirii, boom sonic, lovirea, izbirea clădirilor asigurate de către vehicule rutiere, fenomene naturale precum furtună, grindină, ploaie torențială, greutatea stratului de zăpadă, avalanșe, prăbușiri de stânci sau căderi de pietre
 • suma asigurată este chiar valoarea evaluată a imobilului asigurat
 • suma asigurată, prima de asigurare și despăgubirea se stabilesc în valuta creditului acordat
 • asigurarea facultativă poate fi plătită lunar/trimestrial/semestrial/anual

Iar mai multe detalii, găsești oricând aici .

10

Felicitări! Ai ajuns la final

Vânzătorul primește banii

Iar tu te poți gândi deja la petrecerea de casă nouă.

Toate călătoriile se încheie cu un ultim pas. Iar acesta este dovada înscrierii ipotecii în favoarea noastră precum și a restului de sarcini. Se face pe baza unui nou extras de CF și a încheierii de întăbulare. Acest proces durează aproximativ 2 zile.

Pe baza noului CF, managerul tău de relații al băncii va face plata efectivă a banilor către vânzător și îți dă graficul de rambusare.

Chiar dacă pare că ai încheiat călătoria, ar mai fi de făcut câțiva pași până la serviciul de taxe și impozite pentru a-ți lua în evidență locuința. De asemenea, nu uita să treci utilitățile pe numele tau. Pentru toate acestea, vei avea nevoie de contractul de vânzare-cumpărare, buletinul tău și o cerere tip.

Îți urăm o viață frumoasă în noua ta casă și să știi că noi îți suntem în continuare aproape. Îți oferim sprijin și în cazul în care ai nevoie de finanțare pentru amenejarea locuinței, suntem aici pentur tine.